Vv. 2008—2010 Kansallisarkisto allekirjoitti kolme sopimusta Kazakstanin arkistojen kanssa arkistoyhteistyöstä, Suomen ja Kazakstanin historiaa koskevien asiakirjojen kartoittamisesta sekä arkistoasiakirjakopioiden vaihdosta.
Karagandan alueen valtionarkisto
”Karagandinskij oblastnoj gosudarstvennyj arhiv”
Osoite: Kazakstan, 00008, Karaganda, ul. Erzhanova, 6
Puh.: 8 (7212) 43-28-24
Sähköposti: karaganda_oblarhiv@mail.ru
Kazakstanin tasavallan kulttuuri- ja informaatioministeriön informaatio- ja arkistokomitean ”Valtiollinen keskusarkisto”
”Tsentralnyj gosudarstvennyj arhiv” Komiteta informatsii i arhivov Ministerstva kultury i informatsii Respubliki Kazahstan
Osoite: Kazakstan, 050000, Almaty, pr.Abaja, 39
Puh.: 8 (727) 267-14-62
Sähköposti: info@cga.kz, cga_rk@mail.ru
www.cga.kz
Pavlodarin alueen valtionarkisto
Gosudarstvenny arhiv Pavlodarskoj oblasti
Osoite: Kazakstan, 140000, Pavlodar, ul. Lermontova, 51/1
Puh:. 8 (727)267-14-62
Sähköposti: info@cga.kz, cga_rk@mail.ru
Kazakstanin alueella sijaitsi oikaisu- ja työleiri KarLag (ven. Karagandinskij lager), joka oli suurimpia Stalinin aikaisen GULAG-hallinnon leirikeskittymistä.
Karagandan arkiston aineistoissa on runsaasti aineistoja, jotka liittyvät suomalaisiin sotavankeihin ja internoituihin inkerinsuomalaisiin sekä USA:n ja Kanadan suomalaisiin, esimerkiksi suomalaisten sotavankien ja Suomen kansalaisten henkilökortit, Karagandan alueella toimineiden lastenkotien asiakirjat. Lastenkoteihin sijoitettiin leireillä rangaistusta kärsivien Pohjois-Amerikan suomalaisten lapsia. Spasskin hautausmaa on Keski-Kazakstanin suurin ja ainoa säilynyt sotavankien hautausmaa, jonne haudatetuista 5152 henkilöstä niistä 200 on suomalaissotavankeja. Tällä hetkellä Spasskin sotavankien ja internoitujen hautausmaalla toimii memoriaali, johon 17 maan (mm. Venäjä, Valko-Venäjä, Suomi) hallitusta ja kansaisyhdistystä on pystyttänyt muistomerkin kuolleille maanmiehilleen.
Kansallisarkisto on saanut lahjoituksena Karagandan yliopistosta Karlag -tieteellistutkimusinstituutin julkaisuja ja aiheeseen kuuluvaa kirjallisuutta, jota on tilattavissa Kansallisarkiston tutkijasaliin (Erkki-erikoiskirjastojen tietokanta). Haku toimii myös venäjän kielellä.
”Suomalaiskohtaloiden jäljillä Kazakstanissa” Venäjän mikrofilmaushankkeen projektipäällikkö Dmitri Frolov, Akti 3/2009, s.14-15
"Kansallisarkiston mikrofilmihanke solminut uusia kopiointisopimuksia” Venäjän mikrofilmaushankkeen projektipäällikkö Dmitri Frolov, Akti 2/2010,s.11.
”Venäjän arkistojen mikrofilmaus-projekti jatkuu” Venäjän mikrofilmaushankkeen projektipäällikkö Dmitri Frolov, Akti 1/2013, s.11.
" Kazakstanilaisten sotavankien kohtaloiden tuntemattomia sivuja. Lähteenä ovat Suomen Kansallisarkiston aineistoja. " Kazakstanin tasavallan ulkoasiainministeriö. Tiedote 9.4.2015. Venäjänkielinen.
Suomen ja entisen Neuvostoliiton maiden arkistojen välinen yhteistyö mahdollistaa kansainvälisen historian tutkimuksen. Ulkoministeriön tiedote 3.10.2018.
Kazakstanin tasavallan presidentin arkiston tiedote 31.8.2022 vierailusta Kansallisarkistossa.
Toisen maailman sodan aikana kuolleiden ja Suomen alueella haudattujen kazakstanilaissyntyneiden sotavankien luettelo Kazakstanin Helsingin suurlähetystön sivuilla.