Tämä aineisto-opas käsittelee maitotaloustuotteiden tarkastuslaitosta. Sen tehtävänä oli valvoa vientivoin ja juuston laatua. Laitos toimi vuosina 1903–1992 asti valvoen mm. maitotaloustuotteiden, kananmunien ja lihan laatua, valmistusta ja vientiä. Arkistokokonaisuus sisältää mm. tarkastuspöytäkirjoja, laboratorioaineistoa, virastohallinnon asiakirjoja ja kirjeenvaihtoa. Aineistoa voi hyödyntää esim. maatalouden, elintarvikeviennin, elintarviketieteiden tai valtionhallinnon historiaa koskevassa tutkimuksessa. Aineistoja voi selata ja tilata Astiasta hakusanalla "Valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitos".
Voi oli puutavaran ohella yksi Suomen tärkeimpiä vientituotteita 1800-luvun lopulla ja jo 1800-luvun lopulla oli Hangossa kausittaista vientivoin tarkastamista. Kun vuonna 1901 oli saatu ympärivuotinen laivayhteys Englantiin, perustettiin Valtion vointutkimuslaboratorio 1903 Hankoon valvomaan Suomesta vietävien maitotuotteiden laatua. Vointutkimuslaboratorio kuului maanviljelyshallituksen alaisuuteen.
Hanko oli tuohon aikaan Suomen tärkein vientisatama, koska sieltä oli talvisin lyhin etäisyys jäättömälle Itämeren selälle. Maatalousvaltainen suuriruhtinaskunta tuotti voita ja juustoa vientiin Eurooppaan ja laitos tarkasti voin ohella myös vietävän juuston laadun. Vuonna 1912 Hangon vointutkimuslaboratorion yhteyteen perustettiin erityinen suomalaisen vientivoin tarkastusasema. Ensimmäisen maailmansodan aikana laboratorion ja tarkastusaseman henkilökunta huolehti voin tarkastuksista myös muissa voita vievissä satamissa. Hangon laboratorio ja tarkastusasema lakkautettiin vuonna 1917.
Suomen itsenäistymisen jälkeen laitoksen nimi vaihtui Valtion vointarkastuslaitokseksi ja se siirrettiin Hangosta Helsinkiin uuden maataloushallituksen alaisuuteen. Talvimerenkulun kehittyminen teki tarpeettomaksi laboratorion pitämisen Hangossa ja Helsingistä tuli yksi Suomen suurimpia satamia. Vointarkastuslaitoksen tehtävät laajenivat pian muidenkin tärkeiden vientielintarvikkeiden tarkastamiseen, kuten kananmunat ja lihatuotteet.
Vointarkastuslaitoksen tehtäviin kuului maassa kaupaksi pidettävien maitotaloustuotteiden valmistuksen valvominen ja niiden viennin tarkastaminen. Laitos suoritti ulkoista tarkastelua sekä kemiallisia ja fysikaalisia, tarvittaessa jopa bakteriologisia, tutkimuksia laboratoriossaan. Tehtyjen havaintojen mukaan tarkastuslaitos antoi ohjeistusta maitotaloustuotteiden valmistajille ja viejille. Vuonna 1960 laitoksen nimi muutettiin Maitotaloustuotteiden tarkastuslaitokseksi.
Uudistetun tarkastuslaitoksen tehtäviin kuului maitotaloustuotteiden, kananmunien ja margariinivalmisteiden maasta vientiin ja maahan tuontiin sekä kotimaiseen kauppaan liittyvien tutkimusten ja tarkastusten tekeminen. Yhtä lailla laitos valvoi tarkastuksin tuotteiden valmistusta, laatua sekä muita ominaisuuksia. Tarkastuslaitos myös teki elintarvikkeisiin liittyvää tieteellistä tutkimusta ja kehitystyötä sekä ohjeisti tuottajia tarvittaessa.
Vuonna 1961 tarkastuslaitoksen yhteyteen perustettiin myös neuvottelukunta, johon kuului maataloushallituksen, osuustoiminnallisten maitotaloustuotteiden viejien ja meijeriliittojen edustajia. Neuvottelukunnan tuli seurata alan kehitystä ja edistää pohjoismaista yhteistyötä ja muutenkin pyrkiä kansainvälisen yhteistyön parantamiseen alalla.
Laitoksen tehtävät laajenivat elintarviketeollisuuden kehittyessä ja vuonna 1980 se muutettiin Valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitokseksi, jona se toimi vuoteen 1992 asti. Vuodesta 1993 eteenpäin laitoksen nimeksi tuli Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos, kunnes siitä perustettiin vuosina 2006–2018 toiminut Evira, jonka tehtävät puolestaan vuonna 2019 siirtyivät Ruokavirastolle.
Vointutkimuslaboratorion ja sen seuraajien arkistokokonaisuus jakautuu ajallisin perustein neljään arkistokokonaisuuteen, Maitotaloustuotteiden tarkastuslaitoksen I, II ja III arkistoon sekä Valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitoksen arkistoon. Maitotaloustuotteiden tarkastuslaitoksen I arkisto kattaa ajanjakson laboratorion perustamisesta vuonna 1903 vuoteen 1930 asti. II arkisto kattaa ajanjakson 1932–1949 ja III arkisto sisältää aineistoa vuodesta 1917 aina vuoteen 1950.
Valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitoksen arkisto, joka on oma kokonaisuutensa, ulottuu vuodesta 1905 vuoteen 1993. Aineisto kattaa voin tuotannon, valmistamisen ja laaduntarkkailun sekä laadun kehittämiseen liittyviä asiakirjoja. Toinen merkittävä maitotuote etenkin 1900-luvun alussa oli juusto, josta siitäkin on oma aineistonsa arkistossa. Voi ja juusto olivat Suomen merkittäviä vientituotteita 1960-luvulle asti. Laboratorio- ja tutkimuspuolen laajan aineiston rinnalla arkistot sisältävät tavallista virastohallintomateriaalia, kirjeitä, tilikirjoja ja kortistoja.
Maitotaloustuotteiden tarkastuslaitoksen II arkisto sisältää voin ja juuston lisäksi materiaalia kananmunista, sianlihasta, naudanlihasta ja poronlihasta. Suurin osa arkistosta käsittelee tuotteiden vakiinnuttamispalkkioita ja niihin liittyviä asioita. III arkisto sisältää kirjemateriaalia ja tarkastuspöytäkirjoja voista, juustosta ja kananmunista. Valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitoksen hallinto sisältää lisää tarkastuspöytäkirjoja voista, maitojauheesta ja juustosta sekä laajalti tutkimuslaitoksen hallintoaineistoa, kuten kirjeenvaihtoa, kalustoluetteloita ja henkilöstöön liittyvää aineistoa. Tähän arkistoon kuuluu myös oma laajahko kokonaisuutensa laboratorioasioita laitoksen toiminnasta.
Vointutkimuslaboratorion ja sen seuraajien arkistojen avulla voi tutkia Suomen maatalouden kehittymistä, tieteellistymistä ja koneistumista. Arkiston on myös väylä valtionhallinnon maataloudessa kasvavan roolin tutkimiseen ja maatalousalan tieteiden kehityksen havainnointiin.
Vointutkimuslaboratorion aineisto antaa mahdollisuuksia tutkia myös Suomen kemian ja biologian historiaa erikoisemmasta näkökulmasta. Laboratorion tarkastusaineisto antaa tietoa Suomen viennistä elintarvikealalla sekä sisältää tietoja maan ruokataloudesta ja sen sääntelystä, etenkin pula-ajalta.
Valtion maitotuotteiden tarkastuslaitoksen arkistot ovat tutkittavissa Kansallisarkistossa Helsingissä, missä ne ovat vapaasti käytettävissä tutkijasalissa. Aineisto on etäsäilytyksessä.
Tarkempaa tietoa arkistosta saa Kansallisarkiston Astia-verkkopalvelun kautta. Hakusanoilla Valtion maitovalmisteiden tarkastuslaitos saa nähtäväkseen kaiken arkistossa olevan materiaalin. Kirjautumalla Astiaan voit tilata haluamasi aineistot Kansallisarkiston Helsingin tutkijasaliin tai maksua vastaan johonkin muuhun Kansallisarkiston toimipaikkaan tutkittavaksi.
Paperimuotoinen arkistoluettelo on luettavissa Kansallisarkiston tutkijasalissa Helsingissä (os. Rauhankatu 17). Luettelon tunnusnumero on 590 ja sen alaluettelot 590:1 ja 590:2.